Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική;

Απρίλιος 7, 2009 at 7:52 μμ (Χωρίς κατηγορία)

Έχει καιρό που θέλω να γράψω κάτι για τούτους. Προς το παρόν (θα επικαλεστώ πάλε την έλλειψη χρόνου) κάμνω ένα copy-paste από τον σημερινό Πολίτη.

«Απογοητευτικές επιδόσεις στα Eλληνικά στις εξετάσεις πρόσληψης στην Αστυνομία.

Σοβαρό πρόβλημα στη χρήση της γλώσσας.

Η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι ευτυχής με το επίπεδο των ανθρώπων που διεκδικούν να υπηρετήσουν στις τάξεις της, αν κρίνει κάποιος από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες. Οι 519 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε τέσσερα μαθήματα: Ελληνικά, Αγγλικά, Μαθηματικά και Γενικές Γνώσεις. Ο πρώτος επιτυχών κατάφερε να εξασφαλίσει 87,25%, ενώ ο τελευταίος με σειρά 167, εξασφάλισε 50%, με τρία από τα τέσσερα μαθήματα κάτω από τη βάση!

Πριν λίγες ημέρες, ο «Π» είχε δημοσιεύσει τις καταθέσεις των πέντε εκ των δέκα αστυνομικών, που δικάστηκαν και αθωώθηκαν από το κακουργιοδικείο για τον ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών. Αυτό που είχαμε επισημάνει, πέραν των αστείων ισχυρισμών τους, ήταν η εξοργιστικά ανεπαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, με ορθογραφικά, συντακτικά και εννοιολογικά λάθη… από αυτά που βγάζουν μάτια. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Αστυνομίας διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Από τους 167 επιτυχόντες οι 56 έγραψαν στα Ελληνικά κάτω από τη βάση, ενώ άλλοι 12 μόλις που άγγιξαν τη βάση του 50%. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτοί ήταν οι καλύτεροι. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τις επιδόσεις των υπολοίπων 345 που δεν κατάφεραν να φτάσουν τη βάση, και αποτελούν το 68% όσων διαγωνίσθηκαν. Οι εξετάσεις έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας, και η Αστυνομία τώρα θα καλέσει σε προφορική εξέταση τον τριπλάσιο αριθμό επιτυχόντων από τις κενές θέσεις που θέλει να καλύψει. Καταλαβαίνουν; Το επίπεδο χρήσης του γραπτού και προφορικού λόγου από μέλη της Αστυνομίας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι ασχολούνται με θέματα που απαιτούν ακρίβεια έκφρασης. Παράλληλα, η νομοθεσία την οποία χειρίζονται είναι γραμμένη κυρίως στην καθαρεύουσα, και ενδεχομένως κάποιοι εκ των αστυνομικών δεν είναι σε θέση καν να την κατανοήσουν, πόσο περισσότερο να την εφαρμόσουν.»

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, τη χρήση της γλώσσας δηλαδή, έχω να καταθέσω την εξής προσωπική εμπειρία και φεύκω γιατί βιάζομαι: Ας υποθέσουμε ότι ονομάζομαι Μαρούλα Απελπισμενίδου. Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να μου απευθυνθεί σε πληθυντικό ευγενείας φυσικά και θα με αποκαλέσει κυρία Απελπισμενίδου. Αλλά τζείνου του μπάτσου έξω που την Ελιζέ που με εσταμάταν το προηγούμενο καλοκαίρι νύχτα παρά νύχτα, να με ρωτήσει αν ήπια, εν του το εμάθαν  τζίαι έσυρνε μου στο τέλος για να με αποχαιρετίσει τζιαι ένα «στο καλό να πάτε κυρία Μαρούλα» για να με αποτελείωσει. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: